De moderne koning

 In koningshuis

Daar zat hij dan. Een knalrode, vierkante baard boven een romp gehuld in een hoekig pak, afgemaakt met een grote blauwe das. Er was geen nek. Wel was er een koningin wier ebbenhouten ogen verdronken in deemoed. De koning sprak. Over spijt. Over heftige reacties. Over niet onfeilbaar zijn.
Dit is onze moderne koning. Eentje die huiswaarts spoedt als zijn volk hem digitaal sommeert thuis te komen. En een koningin die op Pinterest inspiratie opdoet voor haar verbouwing te Huis ten Bosch. Eentje wiens dochter op TikTok de IT-girl van 2020 is. En een troonopvolgster die op insta headlinet met Sassy, classy and with a touch of badassy”.
Kenmerkt een koning zich juist niet door al deze kleinburgerlijkheid links te laten liggen, opdat wij niet het beeld krijgen van de koninklijke familie alsof zij die wat rijkere buren waren? Past het een koning zich in te laten, te reageren of te etaleren op internet?
Het komt mij voor dat deze kanalen niet de sleutel naar modern koningschap vormen. Ze vermenselijken de koning en zijn familie. Alsof zij een van ons zijn en dat is nou net wat hen onderscheidt van ons: de koning is geen mens, de koning staat een beetje boven de mensen. En vanuit die positie verbindt hij ons. Niet door zich te plooien naar Jan Rap.
Dat die vermenselijking de koning niet heel makkelijk afgaat zie je in de excuses: het was nederig en gemeend maar daardoor ook ongemakkelijk. Dat Måxima ernaast een sterk staaltje mededogen in-de-ogen levert, maakt het geheel theatraal en aandoenlijk als ook ongeloofwaardig. Tel daar TikTok, Insta en Pinterest bij op en ik zie een reality show in plaats van een sprookje.
Ik zou zo graag willen weten of Wim Lex & Max hun vliegreis CO2 gecompenseerd hebben – zijn er een paar honderd olmen gepland in die nieuwe paleistuin van ze? Maar op het moment dat we dat weten, is de vermenselijking wat mij betreft voltooid, en zal de monarchie vrijwel zeker ten onder gaan.
Vermenselijking is geen modern koningschap. Modern koningschap is een plek boven de samenleving die verbindt.

 

(Deze blog heeft als kopfoto een kauwtje in het Oosterpark. Het ANP houdt als hoffotograaf alle rechten, terecht maar ook een beetje flauw).